HøjskolelivetHvad sker der nu?Kulturmødet

Kulturkonkurransen 2017

By March 20, 2017 April 6th, 2017 No Comments

Når du møter en ny kultur, hva er viktig å gjøre da? Jo, det er blant annet viktig å bli kjent med den, slik at man forstår den bedre. Gjennom kulturkonkurransen 2017, skulle elevene for alvor bli en del av Zanzibar-kulturen.

Det hele startet med at elevene fikk utdelt hvert sitt skjema, hvor konkurransens utfordringer var skrevet opp i kolonner. Etterhvert som de hadde utført en oppgave, skulle de dokumentere det ved å krysse av i skjemaet om man gjorde det alene, eller om man var flere sammen. Konkurransen strakk seg fra 24/2 – 10/3-2017, og vinnerne ble kåret under fredagens elevmøte.

Konkurransens oppgaver:
  • Ha en lang samtale på Swahili med en lokal (minst fire setninger)
  • Ha en samtale på Swahili, med en lokal (minst to setninger)
  • Ta en lokal Dalla Dalla
  • Finn og kjøp minst fem lokale råvarer
  • Finn og spis en Chipsy Maiyai
  • Hjelp en lokal med jobben deres
  • Bli med i et spill / lek med noen lokale fra Paje
  • Lær deg minst en lokal historie / myte om Paje og omegn
  • Dra på utflukt utenfor Paje
  • Spis lokalt, i spisehus
  • Spis lokalt, privat
  • Sov i et lokalt hjem.

Elevmøtet blir satt i gang: *trommevirvel*.. Og vinnerene eeeeer: ….Sara og Line!

Jeg satte meg ned for å snakke med to glade vinnere av en tre retters middag, på en lokal restaurant.

Hva syns du om denne kulturkonkurransen?

Line: Jeg syns det var kult! Det fikk oss til å gjøre noe vi normalt kanskje ikke ville ha gjort.

Sara: Først så tenkte jeg at det var et supert fett initiativ fra lærernes side. Det er jo mange som har lyst til å oppleve flere ting, men tar kanskje ikke det siste steget. Så det ga oss et push, til å faktisk gjøre det. Og det at det faktisk var en konkurranse, gjør at man blir litt ekstra gira!

Hva startet du med?

Sara: Jeg gikk faktisk ikke sånn slavisk gjennom listen, jeg syns bare det var en fet ting, også gjorde det at man fikk lyst til å finne på mange forskjellige lokale ting. Så jeg krysset faktisk av på listen, den dagen vi skulle levere, også viste det seg at jeg hadde gjort ganske mange gode ting.

Hvilke av oppgavene fikk du gjennomført?

Line: Jeg kunne krysse av at jeg hadde hjulpet en lokal med jobben deres, og å ha en kort og en lang samtale med en lokal. Senere på uken dro vi en ettermiddag ut for å handle 5 lokale råvarer, spiste Chipsy Maiya hos en lokal, og der spurte vi også etter en myte.

Sara: Jeg hadde de samme tingene, også var vi hjemme hos noen lokale, for å spise middag. Da fikk vi en helgrillet fisk, risrett i kokossaus, en pastarett og en tomatsalat. Det var veldig godt!

Noen av oss ble også invitert av Martin fra Gucci store i Paje, til en engelsk gudstjeneste i Stone Town. Vi møtte Martin søndag morgen kl. 06.00, og tok en Dalla Dalla inn til Stone Town. Det var en kjempe flott opplevelse, og noe helt annet enn det man ser hjemme. Da gudstjenesten var ferdig, skulle alle nye introdusere seg. Det var litt spesielt å stå foran alle sammen, men de var veldig nysgjerrige på hvem vi var, og hvor vi kom fra.

Var det noe som var vanskelig, eller grenseoverskridende?

Sara: Det var kanskje at de lokale spiste med hendene. Vi fikk jo bestikk, men det var merkelig å sitte med noen som spiste med hendene, når vi selv satt med kniv og gaffel. Vi hadde litt lyst til å spise med hendene vi også, bare sånn at vi var med på det de gjorde.

Er det noe du har lyst til å gjøre igjen?

Line: Ja! Jeg syns det er synd at det ikke varte lenger faktisk. Jeg skulle kjøre med en Dalla Dalla dagen etter, så den fikk jeg ikke med på listen. Etter konkurransen var slutt, har vi jo faktisk gjort flere ting, som stod på listen.

Sara: Ja, også var det en god måte å starte det på. Nå er vi litt varme i trøya, når det kommer til det kulturelle. Jeg kommer helt klart til å finne på flere lokale ting.

Lærte du noe av det?

Sara: Jeg tror jeg har lært at man skal sette seg mer inn i kulturen, innen man reiser til landet, så man har en større bakgrunnsviten. For å nevne Chipsy Mayiai, var det en rett jeg ikke ante eksisterte. Så hvis jeg hadde undersøkt mer, innen jeg kom til Zanzibar, kan det godt hende jeg hadde gjort enda flere ting.

Klikk på linken for å se elevenes video fra Gospel i lokal kirke