Bestig Kilimanjaro

“The roof of Africa”

Bestig Afrikas høyeste fjell

5.895 meter over havets overflade

Kilimanjaro er det høyeste fjellet i Afrika og det høyeste frittstående fjellet i verden. Det er fjellet hvor du kan oppleve regnskog, hete, alpine ørkener, snømarker og isklipper! Et virkelig uforglemmelig og fascinerende eventyr som er fantastisk å kombinere med avslapping på Zanzibar før og etter. Det er mange som velger å bestige Kilimanjaro i deres frivillige reiseuke, men det er også noen som velger å gjøre det etter deres opphold på Zanzibar Folkehøgskole.

Turbeskrivelse

Dag 1: Transport til Moshi

Henting fra Kilimanjaro flyplass og transport til den koselige byen Moshi. Her vil du kunne slappe av etter flyturen og nyte den fantastiske utsikten over Mount Kilimanjaro. Da gjestene kan komme på forskjellige tidspunkter har vi valgt å bare inkludere Bed & Breakfast.

Dag 2: Machame Gate / Machame Camp

Højskole-i-udlandet Sabbatår Frivilligt-arbejde Bestig-kilimanjaro

Lunsj og”briefing”og så 50 minutters kjøretur fra Moshi til landsbyen Machame hvor guider og bærere pakkere baggene og utstyret deres. Dere får utlevert en lunsjpakke. Etter det kjører vi 3 km til Machame Gate, porten til Kilimanjaro National Park, herfra går turen videre opp igjennom regnskog. På denne siden av fjellet er det ofte kraftige byger hvilket gjør at stien ofte er gjørmete og glatt.Derfor gjelder det om å ha bra utstyr–særlig fottøy. Halvveis opp mot dagens mål er det lunsj pause. Om kvelden koker bærerne vann til varm drikke og evt. til å vaske seg i, mens kokkene lager middag. Om natten faller temperaturen til under frysepunktet i Machame hut Camp.
Høyder:Machame Gate 1.490 m, Machame hut Camp 3.100 m.
Trek: 18 km (5-7 timer).

Dag 3: Machame Camp / Shira Camp

Dere vekkes tidlig og etter frokost går dere en times tid oppover til toppen av skogen og videre et par timer igjennom et skrånende hedelandskap. Etter en kort lunsj pause fortsetter turen opp igjennom en klippefylt høyderygg til Shira platået. Herfra ser man Kilimajaro Wertern Breach (den vestlige kraterkanten) med den fantastiske gletsjeren. Noen ganger er vestsiden dekket av noe som minner om kjempe store is gardiner. Dere er nå vest for Kibo og Coca Cola ruten ligger på den motsatte siden av fjellet. Etter en kort gåtur mot vest kommer dere frem til Shira leiren. Her koker bærerne vann til varm drikke og toalettbruk før middagen. Temperaturen på dette utsatte stedet kommer under frysepunktet om natten.

Høyder: Machame camp: 3.100 m, Shira Camp: 3.840 m. Trek: 9 km (5-7 timer).

Dag 4: Shira Camp / Barranco Camp

Frokost og så langs bratte stier over den høyeste vekstsonen mot Kilimanjaros truene masse. Etter flere timers gåing igjennom et klippefylt landskap kommer dere frem til det berømte Lava Tower. Dette kjennetegnet for urgammel
vulkansk aktivitet er mer enn hundre meter høyt og stien går rett under den. Er man mer sikker til bens kan man klatre til toppen av denne giganten. Etter lunsj er det 2 timers nedstigning til Barranco Camp i en dal under Breach og Great Barranco Walls. Her kan der nyte en fantastisk solnedgangen fra fjellet mens
dere venter på middagen. Dagen har budt på flere fotografiske høydepu
nkter. Vær oppmerksom på selv det minste tegn på høydesyke og ikke skjul det for
guiden.
Høyder: Lava Tower 4.630 m, Barranco Camp 3.950 m. Trek: 15 km (7 timer).

Dag 5: Barranco Camp / Karanga Valley Camp

Etter en natt under den imponerende Great Barranco Wall klatrer der oppigjennom denne spektakulære forhindringen, hvilket viser seg å være lettere enn det ser ut til. På toppen rett under Heim gletsjeren folder Kilimanjaros skjønnhet seg ut på maktesløs vis.Gå til du kommer frem til leiren din i Kilimanjaro Karanga Valley (4.240 meter, 4-5 timer).

Høyder: Barranco Camp 3.950 m, Karanga Valley 4.240 m, Trek: 10 km (4-5 timer).

Dag 6: Karanga Valley Camp / Barafu Camp

Ruten går ned igjennom Karanga Valley, via bakkekanter og daler for så å
følge Mweka ruten hvor dere senere kommer ned fra fjellet. Dere har nå gjennomført den sørlige delen av ruten som byr på utsikt mot toppen fra mange forskjellige vinkler. Med kurs mot toppen går dere videre oppover en times tid til
Barafu Hut. Her er det ikke rennende vann som det var i Karanga Valley. Teltet deres vil bli satt opp på en smal, steinete og vindblåst høyderygg, sørg derfor for å gjøre deg kjent med terrenget ør nattens mørke for å unngå ulykker. Gjør utstyret deres og de varme klærne deres klar til neste dag hvor dere skal ”klatre”til toppen. Husk å skifte batteriet i lykten og kameraet. Ha drikkevannet i en term osså det ikke fryser til is. Gå og legg dere i 19-tiden og prøv å få noen timers søvn for å lade de menneskelige batteriene til Kilimanjaro’s ultimative utfordring.
Høyder: Karanga Valley 4.240 m Barafu Camp 4.550 m. Trek: 13 km (6-8 timer).

Dag 7: Barafu Camp / Uhuru Peak (Roof of Africa!)

Ca. en halv time før midnatt står der opp og etter dampene te og kjekt går turenut i natten. De 6 timers ”klatring”
opp nordvest siden igjennom steinmasser mellom Rehmann og Ratzel gletsjerne og til Stella Point på kraterkanten er den største utfordringen fro de fleste fjellklatrerne. Det blir et lite stopp ved Stella Point for blant annet å se den enestående knallrøde soloppgangen. Herfra følger man den øverste delen av Coca Cola ruten, men har ikke for lange pauser da det vil bli nesten uoverkommelig å komme i gang igjen på grunn av kulden og utmattelsen. Avhengig av årstiden og nylige stormer risikerer man at det er snø på det siste stykket langs kanten til Uhuru Peak –deres endelige mål. Toppen av Kilimanjaro, ja, toppen av Afrika. Etter 3 timers nedstigning til Barafu Camp får dere en velfortjent men kort hvile pause. Dere går deretter videre ned igjennom en klippefylt og steinete sti til høysletten og eventuelt inn i skogen til Mweka Camp. Denne leiren er i den øverste delen av skogen så dere risikerer tåke og regn på slutten av ettermiddagen. Det blir kokt varmt vann til å vaske seg i, middagen blir laget og leirens kontor selger drikkevann, brus, sjokolade og øl.
Høyder: Uhuru Peak 5.895 m, Mweka Camp 3.100 m.
Trek: 7 km opp og 23 km ned (8 timer opp og 7-8 timer ned)

Dag 8: Mweka Camp / Mweka Gate

Højskole-i-udlandet Sabbatår Frivilligt-arbejde Bestig-kilimanjaro

Etter en velfortjent frokost venter det en kort, vidunderlig 3 timers tur ned over Kilimanjaro og tilbake til nationalparkens Mweka Gate. Ved Mweka Gate kan dere skrive dere på en liste med navn og eventuelle kommentarer. Det er også her de av dere som har gjennomfør fjellturen mottar deres diplom. Kommer man seg til Stella Point får man en grønn diplom, kommer man seg til Uhuru Peak får man en gull diplom. Fra Mweka Gate fortsetter dere ned til landsbyen Mweka –hvis det er for gjørmete til biltransport må dere gå de 3 km, hvilket taren times tid. I Mweka blir dere servert en velsmakene varm lunsj og etter det blir dere kjørt til den varme dusjen, store buffeten og en varm komfortabel overnatting på Springlands eller et lignende hotel i Moshi.

Høyder: Mweka Gate 1.980 m, Moshi 910 m. Trek: 15 km (3 timer).

What to expect!

Hva sier tidligere deltakere

Våre vurderinger

Det var den fedeste fornemmelse at stå på toppen af Kilimanjaro og kigger udover Tanzania. Man kan så meget mere end man tror!

Katrine

Utrolig tur, hvor man kommer igennem mange forskellige typer af landskab. Vi var en gruppe på 10 personer, der tog turen op ad Kilimanjaro. Sammenholdet og det gode humør bar os til tops!

Michael

Jeg lærte så mig om mig selv og mine grænser på denne tur. Det var hårdt, men det hele værd.

Christine