Om skolen

Ta en flytur over

Zanzibar Folkehøgskole

Livet på skolen

Under hele oppholdet ditt på Zanzibar Folkehøgskole håper vi at du vil se skolen som ditt hjem. Dine meddeltakere og det lokale personalet blir din nye familie, og sammen har vi et felles ansvar for å skape en god energi mellom oss. Zanzibar Folkehøgskole er en dynamisk skole hvor du og dine meddeltakers ideer og initiativer ikke bare blir lyttet til, men også utført.

Boligforhold

Det er ikke mye tid man bruker inne på rommet sitt på Zanzibar, det er så mye bedre å være utendørs. Men en seng skal man ha å sove i. På folkehøgskolens 4 måneders-opphold vil du enten bli delt inn med tre av dine meddeltakere i en hyggelig, enkel bungalow, eller i et av rommene i folkehøgskolens hovedbygning. Alt sammen tett på stranden og det turkisblå havet. Alle rommene har tilknyttet dusj, toalett og elektrisitet. Strømmen kan til tid være litt ustabil på Zanzibar, og det er derfor nødvendig at du innstiller deg på at den kommer og går. Hands on Zanzibar holder til i et koselig hus, med delt dusj, toalett og kjøkken. Huset ligger i forbindelse med et undervisningslokale og et lite, hyggelig fellesareal.

Uansett hvor du kommer til å bo får u en seng med rent sengetøy og myggnett, samt en elektrisk ventilator om det blir for varmt om natten. Om natten er det tilkoblet vakter til alle overnevnte områder som sørger for ro og orden.

Har du spørsmål? Skriv eller ring til oss

Kontakt oss

Meld deg på

Køjesenge på skolen

Fasiliteter

Midt på skolens åpne område har vi vår beachvolleyball-bane som blir flittig brukt til en rask ettermiddagskamp, og er du en av de som gjerne vil holde din form vedlike, har vi også et fantastisk Fitness område i beste Rocky Balboa stil. For de som gjerne vil nyte en god bok, høre musikk eller skravle litt, så er det alltid chill-out- og hengekøyeloungen, og til kveldens hyggestunder har skolen sin egen strandbar og bålplass, som blir ofte brukt. Alle måltider blir hold i spisesalen, og er tilberedt i kjøkkenet som ligger rett ved siden av og summer av liv hele dagen. Skolen har også et lite verksted, hvor blant annet de hjemmelagde treningsapparatene er laget.

Men det beste er nok når man etter en lang dag i klasserommet kan ta seg en svømmetur i verdens beste basseng – det Indiske Hav.

Få en omvisning på skolen

Til deg fra våres tidligere deltakere

Fritid på skolen

I din fritid på Zanzibar Folkehøgskole er det ut over å hygge seg på stranden med venner, masser av aktiviteter å delta i. F.eks. fotball eller beachvolley mot de lokale, eller arrangerte dykketurer og fisketurer. Du kan også leie havkajakker, kitesurfe, eller snorkle blant fargesprakende fisk og vakre koraller.

Zanzibar er også verdenskjent for deres ”Spice Tours” hvor du kan oppleve hvordan man lafer krydder. Du kan dra inn til Stone Town, som er den største byen på øyen, hvor du blant annet kan se de flotte bygningene fra kolonitiden og spise på det berømte ”Fish Market” ved havnen om kvelden. I Stone Town har du også muligheten til å shoppe i et utall av afrikanske spesialforretninger til en billig penge. Kunne du tenke deg å se hele Zanzibar på en annerledes måte kan du leie en sykkel eller scooter, kjøpe et kart over øyen og bare kjøre av sted i en helg.

 

”Den forandring du ønsker i verden, skal du starte med å forandre i deg selv”

— Mahatma Gandhi

Bakgrunn og ideologi

Zanzibar Folkehøgskole er en privateid tanzaniansk-skandinavisk folkehøgskole.

Det vil si at skolen er tanzaniansk eid, men 100% drevet med utgangspunkt i den danske folkehøgskoleånd, hvor dannelse, sosialt samvær og samfunnskritisk tenkning er i fokus. Konkret prøver vi å skape innsikt og utsyn ved å la møtet mellom den skandinaviske og den tanzanianske kultur danne grunnlag for selvrefleksjon, kritiske diskusjoner og erfaringsutveksling. Samtidig bygger skolen en ramme for koselige felleskvelder, varierende valgfagsundervisning, og hyggelige stunder hvor vennskap på tvers av kulturer bygges.

Zanzibar Folkehøgskole har eksistert siden 2004, hvor to gode venner – Jan Iversen fra Danmark og Maksi Mbise (Masai) fra Tanzania – besluttet at verden ville være et bedre sted om unge mennesker lærte hverandre å kjenne på tvers av kloden. På denne måten kunne man nøytralisere frykt, rasisme og manglende viten om andre religioner og kulturer som dessverre fører en masse negativt med seg.

Jan og Masai hadde – og fortatt har – et felles ønske om å gjøre folk bevisste om den ulikverdighet som de mener har gjennomsyret Afrika og Tanzania i mange år. En ulikverdighet som dessverre ofte kommer til utrykk blant unge mennesker og organisasjoner med god intensjon, som mer eller (oftest) mindre bevisst forsøker å formidle oppskriften på det lykkelige liv, sett ut fra vestlige premisser, gjennom bistandsprosjekter og lett kjøpte volontørprogrammer.

”Vi skal ha det gøy, det skal være likeverdig og det skal gi mening for alle” .. Dette er nøkkelordene til nesten alt hva vi foretar oss og vurderer vår suksess på.

Dette høres kanskje umiddelbart ikke-ambisiøst ut, men det er nettopp den ”ambisiøse” handling på andres vegne som våre lokale venner syntes skaper ulikheter og som vi ikke ønsker å representere.

Vi langer mange spennende prosjekter sammen med lokalbefolkningen ut fra felles gjensidige interesser. Vi setter en stolthet i å beholde vår frihet og handlekraft, og derfor har vi aldri underlagt oss andre organisasjoner, slik som vi heller aldri har mottatt økonomisk støtte.

Vi har heller ingen politisk eller religiøs orientering som må følges, men byr alle, uansett kjønn, rase og religion velkommen.

Zanzibar Folkehøgskole har gjennom de siste 12 årene fylt ”refleksjonsbagasjen” på mer enn tusen skandinaviske folkehøgskoledeltagere. Skolen er i konstant utvikling og den opprinnelige linje er i dag utvidet med en parallell linje som vi har valgt å kalle Hands On Zanzibar. Det er òg blitt opprettet en rekke konkrete kurser for dem som ikke har mulighet til å delta på de lengre oppholdene.

Skolen er i konstant utvikling og vår fremtidsvisjon er å kunne skape en internasjonal linje, som åpner dører for ytterligere større kulturell berikelser blant unge.

En opplevelse for livet og en investering i framtiden

Det er en uvurderlig opplevelse å komme ut og reise som ung innen man for eksempel velger studieretning. For det første blir man mer moden og klar over sine verdier, og for det andre har man på dette tidspunktet i livet mulighet for å oppleve verden og ”fylle redskaper i sin personlig verktøykasse”. Verktøy, som ikke bare gir anledning til berikende opplevelser, men som også skaper et solid fundament for refleksjoner, problemanalyse og –løsninger, samt kritisk tenkning. Alt dette er evner som kan anvendes til personlig utvikling, men som også i stor grad er relevant i forhold til studier og senere arbeidsliv.

Zanzibar Folkehøgskole er nettopp for deg som vil reise, studere og samtidig utforske din indre eventyrer. Vårt formål er å forene ovenstående i en skandinavisk folkehøgskolevirksomhet, hvor reiseopplevelser, nytenkende undervisning, sport, uteliv, felleskap og nye vennskap på tvers av kulturer går opp i en høyere enhet. Å oppleve å bo i Afrika er selvfølgelig fantastisk, men å dele det med nye venner med samme interesser forsterker de intense opplevelsene og skaper ofte vennskap som varer livet ut.

”Ingen ting var mulig uten vårt fantastiske crew!”

Vårt personalet

Og hvem er så vi som jobber på Zanzibar Folkehøgskole? Vi er etterhvert blitt en stor flokk som ofte er spredt mellom Zanzibar og Skandinavia. Vi arbeider seriøst og med engasjement og er gode til å kose oss og ha det gøy. OGSÅ når vi jobber.

Jan

Stifter

Jan Iversen er oppstarter og leder av Zanzibar Folkehøgskolen. Han er utdannet pedagog og har en voksenpedagogisk grunnutdannelse. I tillegg er han skolens dykker- og førstehjelpsinstruktør.
Jan har, som en del av folkehøgskolens oppstart, befunnet seg mellom Afrika og Danmark de siste 15 årene. Han har over en lenger periode arbeidet med gatebarn i Sør-Afrika og reist rundt i det meste av Øst-Afrika. Dette har, utover mange store kulturelle opplevelser, også v’rt med på å etablere kontakter og vennskap med folk fra vidt forskjellige kulturer – kontakter og vennskap som høgskolen har i stor grad fornøyelse av den dag i dag. Utover det har Jan reist i Asia og Mellom-Østen, som også har vært med på å gi folkehøgskolen sitt særpreg av flerkulturell forståelse og aksept.

Massai

Med-stifter

Massai er Zanzibar Folkehøyskolens ”Top dog nr. 1”. Massais ordentlige navn er Maksi Joseph Mbesi, men siden han er den første masai som kom til Zanzibar, har han aldri blitt kaldt noe annet enn dette.
Massai er egentlig utdannet prest, men ettersom han fant ut at han ikke var religiøs skiftet han yrke. I dag er han mannen som på godt og vondt et alt om afrikansk kultur og politikk. Hans evige smil og imøtekommenhet er med til å gjøre han til en ytterst viktig person, ikke bare blant høyskolens elever, men også blant lokalbefolkningen. Massai er den første masai som har lært å dykke, noe som er ganske imponerende i og med at han er redd for vann og ikke kan svømme.

Nina

Skoleleder og underviser i Sport

Rashid

Underviser i swahili

Cathrine

Underviser i Miljøkendskab

Astrid

Underviser i Kulturforståelse

Ida

Underviser i Selvindsigt

Ane

Underviser i Musik

Sisse

Kommunikationsansvarlig

John

Manager

Messi

Projektkoordinator

Emanuel

Receptionist

Agness

Kokkeelev

Nestor

Sikkerhedsvagt

Manafi

Sikkerhedsvagt

Nadir

Sikkerhedsvagt

Maggy

Receptionist/tjener

Elias

Tjener og bartender

Fatma

Receptionist/tjener

Angel

Husholderske

Dickson

Gartner og bartender

Maneno (Bubu)

Gartner

Pili

Tjener

Abra

Kok

Freddie

Chefkok

Kais

Kok

Hassan

Kok

Makame

Kok

Scolla

Kok til lokalt ansatte

Tumain

Køkkenmedhjælper

Zulfa

Kok

Bi-Salama

Husholderske

Faima

Husholderske

Amani

Sikkerhedsvagt

Haji

Sikkerhedsvagt

Aron

Sikkerhedsvagt

Neema

Massør

Ali

Revisor

Abdulla

Handyman

Herry

Chauffør

Start ditt livs eventyr!

Meld deg på her

Vurderer du...?