Om skolen

Ta en flytur over

Zanzibar Folkehøgskole

Livet på skolen

Under hele oppholdet ditt på Zanzibar Folkehøgskole håper vi at du vil se skolen som ditt hjem. Dine meddeltakere og det lokale personalet blir din nye familie, og sammen har vi et felles ansvar for å skape en god energi mellom oss. Zanzibar Folkehøgskole er en dynamisk skole hvor du og dine meddeltakers ideer og initiativer ikke bare blir lyttet til, men også utført.

Boligforhold

Det er ikke mye tid man bruker inne på rommet sitt på Zanzibar, det er så mye bedre å være utendørs. Men en seng skal man ha å sove i. På folkehøgskolens 4 måneders-opphold vil du enten bli delt inn med tre av dine meddeltakere i en hyggelig, enkel bungalow, eller i et av rommene i folkehøgskolens hovedbygning. Alt sammen tett på stranden og det turkisblå havet. Alle rommene har tilknyttet dusj, toalett og elektrisitet. Strømmen kan til tid være litt ustabil på Zanzibar, og det er derfor nødvendig at du innstiller deg på at den kommer og går. Hands on Zanzibar holder til i et koselig hus, med delt dusj, toalett og kjøkken. Huset ligger i forbindelse med et undervisningslokale og et lite, hyggelig fellesareal.

Uansett hvor du kommer til å bo får u en seng med rent sengetøy og myggnett, samt en elektrisk ventilator om det blir for varmt om natten. Om natten er det tilkoblet vakter til alle overnevnte områder som sørger for ro og orden.

Har du spørsmål? Skriv eller ring til oss

Kontakt oss

Meld deg på

Køjesenge på skolen

Fasiliteter

Midt på skolens åpne område har vi vår beachvolleyball-bane som blir flittig brukt til en rask ettermiddagskamp, og er du en av de som gjerne vil holde din form vedlike, har vi også et fantastisk Fitness område i beste Rocky Balboa stil. For de som gjerne vil nyte en god bok, høre musikk eller skravle litt, så er det alltid chill-out- og hengekøyeloungen, og til kveldens hyggestunder har skolen sin egen strandbar og bålplass, som blir ofte brukt. Alle måltider blir hold i spisesalen, og er tilberedt i kjøkkenet som ligger rett ved siden av og summer av liv hele dagen. Skolen har også et lite verksted, hvor blant annet de hjemmelagde treningsapparatene er laget.

Men det beste er nok når man etter en lang dag i klasserommet kan ta seg en svømmetur i verdens beste basseng – det Indiske Hav.

Få en omvisning på skolen

Til deg fra våres tidligere deltakere

Fritid på skolen

I din fritid på Zanzibar Folkehøgskole er det ut over å hygge seg på stranden med venner, masser av aktiviteter å delta i. F.eks. fotball eller beachvolley mot de lokale, eller arrangerte dykketurer og fisketurer. Du kan også leie havkajakker, kitesurfe, eller snorkle blant fargesprakende fisk og vakre koraller.

Zanzibar er også verdenskjent for deres ”Spice Tours” hvor du kan oppleve hvordan man lafer krydder. Du kan dra inn til Stone Town, som er den største byen på øyen, hvor du blant annet kan se de flotte bygningene fra kolonitiden og spise på det berømte ”Fish Market” ved havnen om kvelden. I Stone Town har du også muligheten til å shoppe i et utall av afrikanske spesialforretninger til en billig penge. Kunne du tenke deg å se hele Zanzibar på en annerledes måte kan du leie en sykkel eller scooter, kjøpe et kart over øyen og bare kjøre av sted i en helg.

 

”Den forandring du ønsker i verden, skal du starte med å forandre i deg selv”

— Mahatma Gandhi

Bakgrunn og ideologi

Zanzibar Folkehøgskole er en privateid tanzaniansk-skandinavisk folkehøgskole.

Det vil si at skolen er tanzaniansk eid, men 100% drevet med utgangspunkt i den danske folkehøgskoleånd, hvor dannelse, sosialt samvær og samfunnskritisk tenkning er i fokus. Konkret prøver vi å skape innsikt og utsyn ved å la møtet mellom den skandinaviske og den tanzanianske kultur danne grunnlag for selvrefleksjon, kritiske diskusjoner og erfaringsutveksling. Samtidig bygger skolen en ramme for koselige felleskvelder, varierende valgfagsundervisning, og hyggelige stunder hvor vennskap på tvers av kulturer bygges.

Zanzibar Folkehøgskole har eksistert siden 2004, hvor to gode venner – Jan Iversen fra Danmark og Maksi Mbise (Masai) fra Tanzania – besluttet at verden ville være et bedre sted om unge mennesker lærte hverandre å kjenne på tvers av kloden. På denne måten kunne man nøytralisere frykt, rasisme og manglende viten om andre religioner og kulturer som dessverre fører en masse negativt med seg.

Jan og Masai hadde – og fortatt har – et felles ønske om å gjøre folk bevisste om den ulikverdighet som de mener har gjennomsyret Afrika og Tanzania i mange år. En ulikverdighet som dessverre ofte kommer til utrykk blant unge mennesker og organisasjoner med god intensjon, som mer eller (oftest) mindre bevisst forsøker å formidle oppskriften på det lykkelige liv, sett ut fra vestlige premisser, gjennom bistandsprosjekter og lett kjøpte volontørprogrammer.

”Vi skal ha det gøy, det skal være likeverdig og det skal gi mening for alle” .. Dette er nøkkelordene til nesten alt hva vi foretar oss og vurderer vår suksess på.

Dette høres kanskje umiddelbart ikke-ambisiøst ut, men det er nettopp den ”ambisiøse” handling på andres vegne som våre lokale venner syntes skaper ulikheter og som vi ikke ønsker å representere.

Vi langer mange spennende prosjekter sammen med lokalbefolkningen ut fra felles gjensidige interesser. Vi setter en stolthet i å beholde vår frihet og handlekraft, og derfor har vi aldri underlagt oss andre organisasjoner, slik som vi heller aldri har mottatt økonomisk støtte.

Vi har heller ingen politisk eller religiøs orientering som må følges, men byr alle, uansett kjønn, rase og religion velkommen.

Zanzibar Folkehøgskole har gjennom de siste 12 årene fylt ”refleksjonsbagasjen” på mer enn tusen skandinaviske folkehøgskoledeltagere. Skolen er i konstant utvikling og den opprinnelige linje er i dag utvidet med en parallell linje som vi har valgt å kalle Hands On Zanzibar. Det er òg blitt opprettet en rekke konkrete kurser for dem som ikke har mulighet til å delta på de lengre oppholdene.

Skolen er i konstant utvikling og vår fremtidsvisjon er å kunne skape en internasjonal linje, som åpner dører for ytterligere større kulturell berikelser blant unge.

En opplevelse for livet og en investering i framtiden

Det er en uvurderlig opplevelse å komme ut og reise som ung innen man for eksempel velger studieretning. For det første blir man mer moden og klar over sine verdier, og for det andre har man på dette tidspunktet i livet mulighet for å oppleve verden og ”fylle redskaper i sin personlig verktøykasse”. Verktøy, som ikke bare gir anledning til berikende opplevelser, men som også skaper et solid fundament for refleksjoner, problemanalyse og –løsninger, samt kritisk tenkning. Alt dette er evner som kan anvendes til personlig utvikling, men som også i stor grad er relevant i forhold til studier og senere arbeidsliv.

Zanzibar Folkehøgskole er nettopp for deg som vil reise, studere og samtidig utforske din indre eventyrer. Vårt formål er å forene ovenstående i en skandinavisk folkehøgskolevirksomhet, hvor reiseopplevelser, nytenkende undervisning, sport, uteliv, felleskap og nye vennskap på tvers av kulturer går opp i en høyere enhet. Å oppleve å bo i Afrika er selvfølgelig fantastisk, men å dele det med nye venner med samme interesser forsterker de intense opplevelsene og skaper ofte vennskap som varer livet ut.

”Ingen ting var mulig uten vårt fantastiske crew!”

Vårt personalet

Og hvem er så vi som jobber på Zanzibar Folkehøgskole? Vi er etterhvert blitt en stor flokk som ofte er spredt mellom Zanzibar og Skandinavia. Vi arbeider seriøst og med engasjement og er gode til å kose oss og ha det gøy. OGSÅ når vi jobber.

Jan

Stifter

Jan Iversen er oppstarter og leder av Zanzibar Folkehøgskolen. Han er utdannet pedagog og har en voksenpedagogisk grunnutdannelse. I tillegg er han skolens dykker- og førstehjelpsinstruktør.
Jan har, som en del av folkehøgskolens oppstart, befunnet seg mellom Afrika og Danmark de siste 15 årene. Han har over en lenger periode arbeidet med gatebarn i Sør-Afrika og reist rundt i det meste av Øst-Afrika. Dette har, utover mange store kulturelle opplevelser, også v’rt med på å etablere kontakter og vennskap med folk fra vidt forskjellige kulturer – kontakter og vennskap som høgskolen har i stor grad fornøyelse av den dag i dag. Utover det har Jan reist i Asia og Mellom-Østen, som også har vært med på å gi folkehøgskolen sitt særpreg av flerkulturell forståelse og aksept.

Staff-Zanzibar-Højskolen

Massai

Med-stifter

Massai er Zanzibar Folkehøyskolens ”Top dog nr. 1”. Massais ordentlige navn er Maksi Joseph Mbesi, men siden han er den første masai som kom til Zanzibar, har han aldri blitt kaldt noe annet enn dette.
Massai er egentlig utdannet prest, men ettersom han fant ut at han ikke var religiøs skiftet han yrke. I dag er han mannen som på godt og vondt et alt om afrikansk kultur og politikk. Hans evige smil og imøtekommenhet er med til å gjøre han til en ytterst viktig person, ikke bare blant høyskolens elever, men også blant lokalbefolkningen. Massai er den første masai som har lært å dykke, noe som er ganske imponerende i og med at han er redd for vann og ikke kan svømme.

Niclas

Underviser i kulturforståelse

Niclas er uddannet antropolog fra Aarhus Universitet, hvor han også er født og opvokset. Han har en stor interesse for dyr og har specialiseret sig i en gren af antropologi, kaldet antrozoologi – studiet af menneskers interaktion med andre dyr. Interessen for andre kulturer, livssyn og verdensopfattelser har ført til mange spændende oplevelser verden rundt, fra amerikanske fodboldkampe for Wayne State College i Nebraska til surf i Sydafrikas Jeffrey’s Bay, maratonløb i Barcelona, motorcykelture i Kuwaits ørkener samt seks måneders feltstudie hos singhalesiske elefantpassere og deres elefanter i Sri Lanka.
Niclas’ kulturforståelsesundervisning er præget antropologien og ambitionen er at give eleverne nye værktøjer og redskaber til at forstå og interagere i en verden udenfor Skandinavien igennem forelæsninger, øvelser og interkulturel interaktion.

Sofie

Underviser i miljøkendskab

Vi er en del av naturen og for å forstå hva mennesker er og hva vi er i stand til er det viktig å ha en forståelse av vårt miljø og biologi. Sofie tror at det gjennom personlig erfaring, iakttagelse og diskusjoner av våres plass i naturen kan skapet en forståelse for våres naturressurser, problemer samt hvordan de kan løses. Zanzibar har noen fantastiske rammer for å få en dypere forståelse for miljø, og det skal derfor primært skje via eksklusjoner og hands on.

Utover sin store interesse for natur og miljø er Sofie alltid klar på litt bålhygge eller en fotballkamp (hun er tidligere 1. Divisjonsspiller). Dykking er en av Sofies yndlingshobbyer, både hjemme i Danmark og på ferier, og hun har tidligere jobbet som dykkerinstruktør både i Indonesia og Danmark.

Anja

Underviser i selvindsigt

Livet er en spændende og udfordrende læringsproces, hvor man bliver bedre til at håndtere forskellige problemstillinger i takt med, at man blive mættet af mangeartede oplevelser.
Anja er optaget af, hvordan de relationer og sammenhænge vi indgår i hver dag er med til at skaber muligheder og begrænsninger for, hvordan vi tænker om os selv og hvordan andre forholder sig til os og derfor også hvilke handlemuligheder vi har.
På Zanzibar Højskolen er man tilpas langt væk fra dagligdagen til, at man kan udforske og ændre nogle af de vante måder man tænker og handler på derhjemme. På den måde er skolen et frikvarter og øvelsesrum, hvor man finder inspiration til at skabe flere og bedre handlemuligheder for sig selv i fremtiden.
Igennem selvindsigt, men også i dagligdagen på skolen, vil man opleve at komme tættere på sinde værdier og på den måde opleve at man kommer tættere på sig selv.
Anja er passioneret selvindsigtslærer, men hun har også en forkærlighed for at køre på motorcykle og bokse og siger aldrig nej til at nyde en dyb samtale og sodavand i baren.
Anja har tidligere arbejdet i LEGO® og boet i London.

Anne-Dorthe

Sportslærer

Anne-Dorthe er skolens idrettslærer. Hun har et utrolig engasjement for alle sporter, spesielt fotball, som har vært en sentral del av livet hennes. Hun har vært en fryktløs målvakt i den 2. beste ligaen for kvinner i Danmark, men har valgt å skifte ut gressmatta med Zanzibars strender.
Etter et folkehøgskoleopphold i Danmark ble hun forelsket i folkehøgskoleverdiene. Hun ser det som et privilegium å være med på å skape rammene for den dannelsereisen som de studerende opplever på en folkehøgskole.
Hun er utdannet idrettslærer fra Paul Petersens Idætsinstitut i København, og under studietiden utviklet hun en interesse for å utforske kroppens og psykens begrensninger og potensiale. ``Hvis man tør å utfordre seg selv og plassere seg utenfor sin komfort-sone, så oppstår rammene for å utforske sitt eget potensiale. Den opplevelsen og forståelsen streber jeg etter å videreformidle gjennom sportens verden``.
Med Anne-Dorthe får dere en undervisning som sikter mot en aktiv og opplevelsesrik hverdag hvor det blir rikelig med muligheter til å utfordre seg selv, prøve forskjellige sportsgrener og ha det ordentlig gøy.

Rashid

Swahili-lærer

Rashid alias ”Maradona” er Zanzibar Folkehøgskolens swahililærer.
Skulle man velge ett ord til å beskrive denne herlige personen, kan det kun være tålmodighet. Forestill deg gang på gang å måtte gjenta de samme problematiske uttalelser, når vi skandinavere slår knuter på tungen i våre utallige forsøk på å si Watcha wa seme, hakuna matata osv..
Utover å være en fremdragende swahililærer er Rashid alltid ekstremt imøtekommende, og når man møter han spør han ofte hvordan man uttaler ”rød grøt med fløte”.

Abel

General manager

Abel er født og opvokset i det nordlige Tanzania, men bor nu på Zanzibar og er blevet lige så vild med øen som alle os andre. Abel arbejder på hotellet ved siden af Højskolen, men er altid omkring og har mange forskellige arbejdsopgaver på skolen. Han er altid at finde på Adventure turen, hvor han rigtig er i sit es. For det er jo hans ”hood”, vi besøger på turen.

Abel bliver fyr og flamme, når du spørger ham om Afrikas natur og har en utrolig viden på det område. Uanset om regnen siler ned over Paje, er Abel altid smilende og i godt humør. Men hvis Manchester United taber kan han godt blive lidt trist i blikket...

Staff-Zanzibar-Højskole

Beca

Indkøber

Beca er Zanzibar Folkehøgskolens mesterkokk. Han er utdannet kokk og har arbeidet på Zanzibars fineste hoteller. Å skulle lage mat til de samme personene i fire måneder i strekk må sies å være en utakknemlig oppgave. Det syntes tvert i mot å påvirke kokkene. De er alltid hyggelige, og hver dag klarer han og hans kollegaer å trylle fram fantastisk mat på bordet.
Beca er en god muslim, som med et smil på munnen ofte må rive seg i håret når leverposteien fra elevenes foreldre kommer fra posthuset til høgskolens kjøleskap. Han er alltid travel, og ikke kun med å lage mat, men òg med å holde de lokale kvinnene borte fra skolens kjøkken. Det skal nemlig sies at det er en sjeldenhet å se en mann lage mat på Zanzibar.

Edward

Daglig manager

Edward er skolens daglige manager som sørger for at skolens fasiliteter fungerer, de praktiske ting er koordinert og at elevene er glade og tilfreds. Edvard er en skjønn person, som utover å være ekstremt hjelpsom og serviceinnstilt, alltid har en morsom kommentar på lur. Har er en super fotballspiller som alltid står klar på fotballbanen onsdag ettermiddag.

Nema

Højskole-mor og massør

Av Nema møtes man alltid med et stort smil og en klem. Hun har vært ansatt på høgskolen så og si for alltid, og er nå blitt utdannet massør. Hun praktiserer på hotellet ved siden av skolen, og er fullstendig fantastisk og uunnværlig når man har små beachvolleyskader eller en sliten kropp etter reising.

Staff-Zanzibar

Maneno/Bubu

Alt mulig mand

Bubu sørger for at skolen ser ordentlig ud og at alt er som det skal være. Han har et godt øje for detaljer og sørger altid for at vi har det godt.

Ali

Køkken

Ali arbejder i køkkenet, hvor man altid kan finde ham i godt humør. Han har været en fast del af køkkenteamet i flere år og er altid hjælpsom, hvis man mangler noget.

Abra

Køkken

Abra er endnu en af køkken drengene. På grund af hans unge alder mener de andre kokke, at han ikke helt er moden til at håndtere fisk og kød. Så indtil videre ses han oftest med hakkede agurker og tomater flyvende til alle sidder, når han endnu en dag står for tilbehøret til skolens retter.

Staff-Zanzibar

Arafa og Bi Asha

Vaskedamerne

På skolen har vi ingen vaskemaskiner, det ordner vi normalt selv med håndkraft. Det skjer da oftest for de fleste at etter ett par uker med egen vask velger de å ty til våres to ”super loundry women”.
Med en beskjeden betaling per stykk klær, jobber disse kvinnene hver eneste dag med hendene dypt begravet i sure sokker og svette t-skjorter. Imponernde...

Stevie

Vagthund

Stevie er skolens Nr. 1 Security og ”Top Dog”. Han er en venn man alltid kan stole på.

Start ditt livs eventyr!

Meld deg på her

Vurderer du...?