Spændende og relevant undervisning
Det behøver ikke at være kedeligt at lære noget nyt!
Vårt mål på Zanzibar Folkehøgskole er at undervisningen skal være morsom, inspirerende og relevant. Kursene vil primært være basert på hvem du er, hvor vi er og våre forskjeller. Vi tror at jo større engasjement vi kan få ut av deg sin høyere faglig innsikt du vil oppnå i det aktuelle området. Derfor har vi lagt stor vekt å skape en allsidig utdanning som gir innsikt rike øvelser interessante debatter, tankevekkende filmer og spennende utflukter.
Oversikt over fag på oppholdene
Folkehøgskoleoppholdet
Kulturforståelse
Selvinnsikt
Miljøkjennskap
Idrett
Swahili
Valgfri Musikk
Hands on Zanzibar
Swahili
Kulturforståelse
Undervisningsforberedelse
Idrett (frivillig)
Valgfri Musikk
Frivillig arbeid
I tillegg til undervisningen vil du delta i frivillig arbeid og lokale samarbeidsprosjekter.
Selvinnsikt
I faget selvinnsikt vil du stifte bekjentskap med forskjellige områder innenfor pedagogikk, psykologi og kommunikasjon. Målet med selvinnsikt er å oppnå utvidet bevissthet om hvem man er og hvorfor man er blitt som man er. Det handler om ens måte å handle på, både ovenfor selg selv og andre. Hvordan dannes vi og hvilke egenskaper er viktige i den globaliserte verden? Ut over det ser vi på hvilke personlige egenskaper som er sentrale i et moderne samfunn? Hvilke kompetanser er viktig for å håndtere de påvirkningene og valgmulighetene vi utsettes for i hverdagen? Begrepet identitetsdannelse settes i perspektiv for å nyansere måten vi forstår verden på. I undervisningen tar vi opp emner som f.eks. oppvekst og sosialisering, holdninger og verdier. Fundamentet for undervisningen er at alle mennesker er unike og at en vesentlig del av livet og livskvaliteten består av å identifisere sin egen unike profil og sine egne resurser.
Kulturforståelse
Hva er kultur? Hva betyr kultur for måten vi forstår verden på og hvordan vi handler i den? Kulturbegrepet vil bli diskutert, nyansert og problematisert med fokus på å få deg til å overveie hva ”skandinavisk kultur” og ”afrikansk kultur” rommer. Introduksjonen til kulturbegrepet sikter ytterligere mot å gi deg noen redskaper til å analysere utvikling og forandringsproblematikker. Undervisningen sikter mot å få deg et bredt grunnlag, hvor du ut i fra dette kan diskutere og analysere emner som kultur, kulturmøter, samt utviklings og forandringsprosesser i Afrika. Undervisningen er først og fremst tenkt som en måte å spore din undring – undring over aspekter som forskjelligheter, likhet og sammenheng i forhold til kultur og kulturmøter, samt en undring over Afrikas utvikling og kontinentets aktuelle situasjon.
Miljøkjennskap
I dette faget vil du lære om det miljøet vi lever i, menneskelige innstinkter, naturressurser og aktuelle problemstillinger om menneskets bruk av naturen. Vi diskuterer emner som naturbevaring, klimaforandringer og fødevareproduksjon – her hvilken betydninger det har for oss og for Afrika. Vi skal se på hvordan mennekset levde for 150.000 år siden på savannen i Øst-Afrika og hvordan vi fortsatt har innstinkter derfra som preger hverdagen vår. UT over det vil du lære om dyre- og plantelivet i Tanzania. Faget vil ta utgangspunkt i det vakre miljøet på Zanzibar, og byr blandt annet på utflukter til korallrev, regnskog og lokale landbruk.
”Undervisningen er levende og brukbar. Jeg kom inn på drømmestudiet mitt etter folkehøgskoleoppholdet på Zanzibar.” – Emma, feb ’15
Idrett
Mens solen står opp og det fortsatt er kjølig på Zanzibar starter høgskolen dagen sin med en omgang frisk idrettstime på stranden og en dukkert i det Indiske Hav innen frokost. Så er scenen satt. Annen hver morgen og ettermiddag er det idrett på programmet, og det gir muligheten for en frisk start og avslutning på dagen. Innholdet er veldig variert, så det blir mye moro, utfordringer og spennende for alle. Det vil bl.a. være mulighet for beachvolley, fotball, cricket, dans, og forskjellig typer fysisk trening fra løping til crossfit og sirkeltrening. Men lærerne kan bare nesten alt, så kom opplagt hvis du har noe talentet innen for en eller annen sport – det kan være karate, tango, likt som synkronsvømming eller bare morsomme aktiviteter. Utover de faste gymtimene vil det være frivillig volleyballkamper og fotballkamper mot lokalbefolkningen eller internt på skolen.
Swahili
Swahili er det mest utbredte språk i Øst-Afrika og snakkes av over 60 millioner mennesker. Swahiliundervisning er en del av alle våre kurs, siden du på mange områder kommer til å inngå i forskjellige sammenhenger med lokalbefolkningen. Her er det en stor fordel å kunne en smule swahili, og det er en fantastisk ice breaker til alle møtende mennesker. Til deg som virkelig vil lære språket tilbyr vi et intensiv swahilikurs ti dager før oppholdets start (Merk deg at hvis du velger Hans on Zanzibar er kurset allerede inkludert). Du vil i undervisningen raskt komme til å lære mange nyttige ord og fraser som du vil bruke i hverdagen. Du vil også raskt oppleve at det å kunne forstå deler og sammenhenger i samtalene til de lokale. Hvis du henger i kan du virkelig nå langt med språket! For deg som virkelig vil lære språket på kort tid har vi ytterligere et frivillig intensivt swahilikurs 10 dager før oppholdet starter.
Dykking
Som en del av høyskoleoppholdet og som tilvalg for Hands on Zanzibar, kan du bli PADI Open Water dykker. En helt ny verden åpner seg og følelsen av vektløshet av å sveve rundt mellom fargesprakende koraller og tropisk fisk er en fantastisk naturopplevelse i seg selv. Dykking ER bare fantastisk! Dykking er ikke bare en ”ekstremsport” men for noen veldig utfordrende å komme i gang med. Du lærer derfor også mye om dine egne og andres grenser, og om å respektere de.
PADI er en verdensomfattende dykkeorganisasjon som går grundig til verks. Det betyr blant annet at du må ”bestå” en helbredsattest innen du kan påbegynne dykkerkurset. Se allerede nå om du må ha en legesjekk innen du skal dykke. Du må selv sørge for å kjøpe undervisningsmateriale til Open Water kurset, og du skal medbringe din egen maske, snorkel og finner. Hvis du har mot på mer enn Open Water er det mulig mot ekstra betaling å fortsette til neste nivå ”Open Water Advanced”.
Hvis du ikke kan ta dykkersertifikatet
Hvis du av årsaker ikke kan dykke eller på forhånd vet at det bare ikke er deg, så har vi på folkehøgskolen masse av andre spennende aktiviteter til deg mens dykkingen holder på.
Det vil være kreative innslag som malerkurs, masaismykker og palmefletter, kombinert med spennende utflukter, snorkelturer og naturopplevelser.

Kitesurfing
Kitesurfing er for deg som virkelig vil gjøre alt for å oppnå den ultimate frihetsfølelse. Det å bevege seg lett over det turkisblå havet mens vinden blåser deg fra side til side er en opplevelse som er vanskelig å sammenligne med noe annet. Det er både teknisk og fysisk krevende, spesielt i starten, men med god viljestyrke og besluttsomhet skal det nok bli morsomt. Etterfølgende er det på frivillig basis om man vil fortsette og kjøpe et fullt kurs. Vi har valgt å gjøre det på denne måte siden ens personlig engasjement og faktorer som vind kan ha innflytelse på om en ønsker å fortsette. Selve introduksjonskurset blir lagt etter vindforholdene, som oftest best i starten og slutten av oppholdet. Det er ikke krav til at man deltar, men det er selvfølgelig noe vi anbefaler å prøve.