COVID-19

Oppdatert 07.12.2020 21:33

Næste elevhold til februar 2021

 

Det er med stor glæde, at vi til februar 2021, igen vender tilbage med et fyldt elevhold til vores fantastiske højskole på Zanzibar. Vi er snart klar på en masse flere vidunderlige eventyr i selskab med vores skønne elever! Og vi er specielt rigtig glade for at kunne meddele, at vi har fuldt hold til februar 2021.

Ønsker du fortsat, at ansøge om plads på holdet til februar 2021 kan du sagtens det. Du vil da komme på vores venteliste, og vi vil give der nærmere besked om muligheden for at få en plads på holdet.

Du kan ansøge her

Når vi modtager din ansøgning, vil vi behandle ansøgningerne efter først-til-mølle-princippet og du vil med det samme få besked på, at du er kommet på venteliste.

Hvordan er situationen på Zanzibar Højskolen i dag?

 

Zanzibar Højskolen er netop genåbnet og vi er lige nu i gang med klargøre højskolen, så vi allerede i december kan byde en mindre grupper elever velkomne. Alle er klar og glæder sig til at vi vender tilbage. 

 

Udenrigsministeriets rejsevejledning har fortsat sat Tanzania i orange zone.

Zanzibar har ifølge deres officielle myndigheder et meget lavt niveau af Covid-19 smittede. Dette verificeres med hvad der ses og høres om i offentligheden, og fra det netværk vi har i sundhedssektoren (vores danske læge på Zanzibar bekræfter dette). Derfor har der til vores store glæde været åbnet for al turisme siden 1. juli, og vi kan allerede nu se, hvordan turismen vokser på øen. Ligeledes flyver alle de store flyselskaber igen til og fra Zanzibar som før.

 

Når dette er sagt, var Tanzania ikke succesfulde med de test de havde indkøbt og foretaget tilbage i foråret. Ifølge myndighedernes udsagn virkede de ikke, og der var for store økonomiske tab ved at holde landet lukket. Derfor besluttede man at droppe testningen og leve med Covid-19, da tallet ikke var højt.

De manglende test kan få konsekvens for, hvorvidt man vurderer fra dansk side, om landet igen kan vurderes i gul farvekategori.

 

Vi glæder os, og er utrolig glade for den enorme tilslutning, som der lige nu er til vores februar hold 2021.

Er det forsvarligt at rejse til Zanzibar?

 

Ja, vi mener klart, at det er forsvarligt at rejse til Zanzibar. Vi har nu fulgt udviklingen på Zanzibar og Tanzania i de sidste 10 mdr., og det er hvad vi kan sige om situationen på Zanzibar lige nu. 

 

Der er altid en øget risiko forbundet med at tage ud i verden og væk fra de sundhedssystemer vi kender hjemmefra. Men grundet vores erfaring med Afrika, samt vores veletablerede højskole på Zanzibar, er der ingen tvivl om, at vi er et væsentligt bedre alternativ, sammenlignet med, at man rejser ud på egen hånd. Det gælder både i forhold til sikkerhed og sundhed, men også tryghed for rådgivning og hjælp, hvis uheldet nu skulle ske.

Vores vurdering vedr. den generelle sikkerhed og sundhed på Zanzibar, er baseret på den erfaring vi har gennem 17 års virke på Zanzibar, samt det solide netværk vi har opbygget gennem tiden. Det værende sig af nøglepersoner i sundhedssektoren og turistsektoren m.m., som vores danske læge Henrik Friis Juhl, leder af ZanAid Clinic, som i mange år har været bosiddende på Zanzibar. Vi har også et stærkt samarbejde med den danske ambassade i Dar Es Salaam, og selvfølgelig det vi ser og oplever med egne øjne i vores hverdag. 

 

Vi har lige nu dansk personale på Zanzibar, som de sidste 2 mdr. har opholdt sig i Paje. Alle parter beretter om en hverdag, som ligner sig selv og kan også fortælle, at der hver dag kommer flere og flere turister fra hele verden, og flere hoteller beretter om fuldt bookede hoteller i december. Vi ønsker at være fuldt transparente hos vores elever og deres pårørende, derfor kan du finde vores Covid-19 oplæg nedenfor på linket, hvor vi uddyber og gennemgår vores vurdering af situationen, og hvordan vi forholder os til Covid-19 på Zanzibar.

Se video om Covid-19 situationen på Zanzibar

Vi er overbeviste om, at med de forhold vi lever under og med det mulige beredskab vi altid kan gøre brug af om nødvendigt, er det fuldt forsvarligt at tage til Zanzibar til februar 2021.

Vores fornemmeste opgave er, at vores elever føler sig trygge, når de er elever på Zanzibar Højskolen. Derfor er vi ekstra glade for, at vi til enhver tid kan hente vores elever til Danmark inden for 2 dage, hvis det skulle blive nødvendigt. Og at vi 24 timer i døgnet har en dansk læge til rådighed på Zanzibar.

 

Hvordan håndterede Zanzibar Højskolen Covid-19 situationen i marts?

 

Covid-19 var en speciel situation der faldt udenfor, hvad vi før har oplevet. Men efter en grundig gennemgang og overordnet vurdering, valgte vi ud fra nedenstående punkter, at det var sikkert og forsvarligt at blive på Zanzibar:

·       Vi var ikke en udsat målgruppe

·       Smittetallet var væsentligt lavere end i Danmark

·       Vi havde trygge og sikre rammer, med mulighed for selvisolering, forplejning m.m. på skolen, hvis det blev nødvendigt

·       Vi vidste vi havde god dansk lægehjælp til rådighed (dansk lægehjælp på skolen, samt VIP-service på private hospitaler)

·       Vi var i tæt dialog med den danske ambassade i Dar Es Salaam, som på daværende tidspunkt rådede os til at blive, da de så os som fastboende i Tanzania

·       Vi havde som allersidste back-up plan en aftale med et dansk flyselskab, som havde mulighed for at flyve ned og hente os med få dages varsel, hvis det virkelig gjaldt.

Her udarbejdede vi en beredskabsplan og tydeliggjorde vores fremgangsmåde for alle elever. Vi lod det herefter være op til den enkelte elev og deres pårørende, at vurdere om man ønskede at blive. Det valgte ca. 80% med opbakning fra deres bagland i Danmark.

Vi endte dog alligevel med at måtte rejse hjem, da Covid-19 situationen tog en drejning på to punkter, vi ikke havde forudset.

1.     A) Tanzania og Zanzibar foretog en lock down der indebar, at alle kostskoler skulle lukke.

2.     B) Flyselskaberne aflyste deres ruter over hele verden.

Da Zanzibar Højskolen selvfølgelig vurderer vores elevers sikkerhed fremfor alt, var der ingen tvivl om, at vi måtte suspendere opholdet og tage til Danmark. Det var ikke muligt, at om booke vores hjemrejsebilletter og vi iværksatte derfor selv ovenstående plan og hentede alle vores elever og undervisere sikkert hjem til Danmark i et privat lejet fly.

Efterfølgende har vi lavet online undervisning, samt udarbejdet tre forskellige kompenseringspakker til alle hjemsendte elever.

 

Højskoleelever tilbage i Danmark

 

Til trods for at forårsholdet 2020 stoppede alt for brat for os alle, og at vores elever naturligvis var meget kede af, at deres højskoleophold sluttede før tid, så var der stor forståelse for situationen fra alle elever og alle holdt humøret højt i fællesskab. Vi fortsatte med online undervisning, online fredagsbar, online fællessang, online morgentræning og andre fede online tiltag, vi kunne finde på, da vi igen landede på dansk jord. Zanzibar Højskolen var i tæt kontakt med både dansk politi og Udenrigsministeriet, som opfordrede elever og lærere at gå i selvvalgt karantæne, samt overholde de danske myndigheders vejledninger.

Her kan du læse mere om elevernes hjemrejse fra Zanzibar.

TV2 Nyheder

Jyllandsposten

Ekstra Bladet