Livet på skolen
Under hele oppholdet ditt på Zanzibar Folkehøgskole håper vi at du vil se skolen som ditt hjem. Dine meddeltakere og det lokale personalet blir din nye familie, og sammen har vi et felles ansvar for å skape en god energi mellom oss. Zanzibar Folkehøgskole er en dynamisk skole hvor du og dine meddeltakers ideer og initiativer ikke bare blir lyttet til, men også utført.
Boligforhold
Det er ikke mye tid man bruker inne på rommet sitt på Zanzibar, det er så mye bedre å være utendørs. Men en seng skal man ha å sove i. På folkehøgskolens 4 måneders-opphold vil du enten bli delt inn med tre av dine meddeltakere i en hyggelig, enkel bungalow, eller i et av rommene i folkehøgskolens hovedbygning. Alt sammen tett på stranden og det turkisblå havet. Alle rommene har tilknyttet dusj, toalett og elektrisitet. Strømmen kan til tid være litt ustabil på Zanzibar, og det er derfor nødvendig at du innstiller deg på at den kommer og går. Hands on Zanzibar holder til i et koselig hus, med delt dusj, toalett og kjøkken. Huset ligger i forbindelse med et undervisningslokale og et lite, hyggelig fellesareal.
Uansett hvor du kommer til å bo får u en seng med rent sengetøy og myggnett, samt en elektrisk ventilator om det blir for varmt om natten. Om natten er det tilkoblet vakter til alle overnevnte områder som sørger for ro og orden.
Fasiliteter
Midt på skolens åpne område har vi vår beachvolleyball-bane som blir flittig brukt til en rask ettermiddagskamp, og er du en av de som gjerne vil holde din form vedlike, har vi også et fantastisk Fitness område i beste Rocky Balboa stil. For de som gjerne vil nyte en god bok, høre musikk eller skravle litt, så er det alltid chill-out- og hengekøyeloungen, og til kveldens hyggestunder har skolen sin egen strandbar og bålplass, som blir ofte brukt. Alle måltider blir hold i spisesalen, og er tilberedt i kjøkkenet som ligger rett ved siden av og summer av liv hele dagen. Skolen har også et lite verksted, hvor blant annet de hjemmelagde treningsapparatene er laget.
Men det beste er nok når man etter en lang dag i klasserommet kan ta seg en svømmetur i verdens beste basseng – det Indiske Hav.
Fritid på skolen
I din fritid på Zanzibar Folkehøgskole er det ut over å hygge seg på stranden med venner, masser av aktiviteter å delta i. F.eks. fotball eller beachvolley mot de lokale, eller arrangerte dykketurer og fisketurer. Du kan også leie havkajakker, kitesurfe, eller snorkle blant fargesprakende fisk og vakre koraller.
Zanzibar er også verdenskjent for deres ”Spice Tours” hvor du kan oppleve hvordan man lafer krydder. Du kan dra inn til Stone Town, som er den største byen på øyen, hvor du blant annet kan se de flotte bygningene fra kolonitiden og spise på det berømte ”Fish Market” ved havnen om kvelden. I Stone Town har du også muligheten til å shoppe i et utall av afrikanske spesialforretninger til en billig penge. Kunne du tenke deg å se hele Zanzibar på en annerledes måte kan du leie en sykkel eller scooter, kjøpe et kart over øyen og bare kjøre av sted i en helg.
”Den forandring du ønsker i verden, skal du starte med å forandre i deg selv”
— Mahatma Gandhi
Bakgrunn og ideologi
Zanzibar Folkehøgskole er en privateid tanzaniansk-skandinavisk folkehøgskole.
Det vil si at skolen er tanzaniansk eid, men 100% drevet med utgangspunkt i den danske folkehøgskoleånd, hvor dannelse, sosialt samvær og samfunnskritisk tenkning er i fokus. Konkret prøver vi å skape innsikt og utsyn ved å la møtet mellom den skandinaviske og den tanzanianske kultur danne grunnlag for selvrefleksjon, kritiske diskusjoner og erfaringsutveksling. Samtidig bygger skolen en ramme for koselige felleskvelder, varierende valgfagsundervisning, og hyggelige stunder hvor vennskap på tvers av kulturer bygges.
Zanzibar Folkehøgskole har eksistert siden 2004, hvor to gode venner – Jan Iversen fra Danmark og Maksi Mbise (Masai) fra Tanzania – besluttet at verden ville være et bedre sted om unge mennesker lærte hverandre å kjenne på tvers av kloden. På denne måten kunne man nøytralisere frykt, rasisme og manglende viten om andre religioner og kulturer som dessverre fører en masse negativt med seg.
Jan og Masai hadde – og fortatt har – et felles ønske om å gjøre folk bevisste om den ulikverdighet som de mener har gjennomsyret Afrika og Tanzania i mange år. En ulikverdighet som dessverre ofte kommer til utrykk blant unge mennesker og organisasjoner med god intensjon, som mer eller (oftest) mindre bevisst forsøker å formidle oppskriften på det lykkelige liv, sett ut fra vestlige premisser, gjennom bistandsprosjekter og lett kjøpte volontørprogrammer.
Det offisielle tanzanianske navnet på Zanzibar Højskolen er ‘Zanzibar Adventure School’ (ZAS). Skolen fikk dette navnet fordi det ikke finne folkehøgskoler i Tanzania og fordi højskole er vanskelig å uttale for de lokale. I Skandinavia markedsfører vi oss med navnet Zanzibar Højskolen fordi oppholdene vi tilbyr tilsvarer et dansk folkehøgskoleopphold. Zanzibar Adventure School (ZAS) tilbyr altså danske folkehøgskoleopphold for skandinavere.
”Vi skal ha det gøy, det skal være likeverdig og det skal gi mening for alle” .. Dette er nøkkelordene til nesten alt hva vi foretar oss og vurderer vår suksess på.
Dette høres kanskje umiddelbart ikke-ambisiøst ut, men det er nettopp den ”ambisiøse” handling på andres vegne som våre lokale venner syntes skaper ulikheter og som vi ikke ønsker å representere.
Vi langer mange spennende prosjekter sammen med lokalbefolkningen ut fra felles gjensidige interesser. Vi setter en stolthet i å beholde vår frihet og handlekraft, og derfor har vi aldri underlagt oss andre organisasjoner, slik som vi heller aldri har mottatt økonomisk støtte.
Vi har heller ingen politisk eller religiøs orientering som må følges, men byr alle, uansett kjønn, rase og religion velkommen.
Zanzibar Folkehøgskole har gjennom de siste 12 årene fylt ”refleksjonsbagasjen” på mer enn tusen skandinaviske folkehøgskoledeltagere. Skolen er i konstant utvikling og den opprinnelige linje er i dag utvidet med en parallell linje som vi har valgt å kalle Hands On Zanzibar. Det er òg blitt opprettet en rekke konkrete kurser for dem som ikke har mulighet til å delta på de lengre oppholdene.
Skolen er i konstant utvikling og vår fremtidsvisjon er å kunne skape en internasjonal linje, som åpner dører for ytterligere større kulturell berikelser blant unge.
En opplevelse for livet og en investering i framtiden
Det er en uvurderlig opplevelse å komme ut og reise som ung innen man for eksempel velger studieretning. For det første blir man mer moden og klar over sine verdier, og for det andre har man på dette tidspunktet i livet mulighet for å oppleve verden og ”fylle redskaper i sin personlig verktøykasse”. Verktøy, som ikke bare gir anledning til berikende opplevelser, men som også skaper et solid fundament for refleksjoner, problemanalyse og –løsninger, samt kritisk tenkning. Alt dette er evner som kan anvendes til personlig utvikling, men som også i stor grad er relevant i forhold til studier og senere arbeidsliv.
Zanzibar Folkehøgskole er nettopp for deg som vil reise, studere og samtidig utforske din indre eventyrer. Vårt formål er å forene ovenstående i en skandinavisk folkehøgskolevirksomhet, hvor reiseopplevelser, nytenkende undervisning, sport, uteliv, felleskap og nye vennskap på tvers av kulturer går opp i en høyere enhet. Å oppleve å bo i Afrika er selvfølgelig fantastisk, men å dele det med nye venner med samme interesser forsterker de intense opplevelsene og skaper ofte vennskap som varer livet ut.
”Ingen ting var mulig uten vårt fantastiske crew!”
Vårt personalet
Og hvem er så vi som jobber på Zanzibar Folkehøgskole? Vi er etterhvert blitt en stor flokk som ofte er spredt mellom Zanzibar og Skandinavia. Vi arbeider seriøst og med engasjement og er gode til å kose oss og ha det gøy. OGSÅ når vi jobber.
Jan
Jan Iversen er Zanzibar Højskolens stifter og forstander. Han er uddannet pædagog og har også en voksenpædagogisk grunduddannelse.
Siden højskolen blev grundlagt 2004 har Jan pendlet mellem Danmark og Afrika.
Massai
Masai er Zanzibar Højskolens ”Top dog nr. 1”, og hans fulde navn er Maksi Joseph Mbesi. Han var med til at starte højskolen med Jan Iversen i 2004 og har været med hele vejen. Som Jans bedste ven og partner, har han en vigtig rolle, da han på godt og ondt kender alt til Afrikas kultur og politik.
Martha
Martha har en kandidatgrad i psykologi og idræt fra Københavns Universitet. Marthas ambition med forløbet på Zanzibar højskolen er, at du som elev får indsigter i natur, kultur og fællesskaber, som udfordrer og styrker dig både fagligt og personligt og at du rejser hjem som et klogere, stærkere og mere empatisk menneske. Hun er mor til tre, krop-psyke-nørd og mener at løbeture, ostemadder og kold øl kan kurere næsten alt.
Rashid
Rashid alias ”Maradona” er Zanzibar Højskolens dygtige og tålmodige swahili lærer. Rashid har været lærer på højskolen i 8 år, og udover at lære vores elever at begå sig på swahili, snakker han selv flydende dansk.
Sandra
Sandra har en kandidatgrad i biologi med speciale i marinebiologi fra Københavns Universitet. Hun har arbejdet som underviser og projektudvikler på Den Blå Planet, lavet klimaforandringsforskning i Grønland, monitorerings-arbejde i Tanzanias regnskov og er helt tosset med mærkelige dyr. Sandras livsfilosofi er Prøv, Prøv, Prøv! Hun er vild med at SUP, nyder at være kreativ og har lært sig at strikke! Bare fordi hun prøvede.
Jonas
Jonas er uddannet antropolog fra Aarhus og Aalborg Universitet. Jonas er ualmindeligt interesseret i, hvordan livet leves på forskellige måder i verden. Hvordan kommer lykke, tid, magt og identitet til udtryk forskelligt i verden? Hvad er kultur for en størrelse? Når han ikke taler om antropologi eller om at opleve verden fra en cykelsadel, kan du sikkert finde ham i sandkassen til en beachvolley-turnering!
Maria
Maria har en ph.d. i (social)psykologi. I 2015 var Maria underviser i selvindsigt på Zanzibar Højskolen og hun glæder sig usigeligt meget til at vende tilbage. Marias hjerte banker for højskolerne og alt hvad de står for af udsyn, frirum, fællesskaber og lystbetonet læring. Maria er musik- og fotonørd, lakridselsker, podcast- og nyhedsjunkie og blev for 4 år siden bidt af at danse ballet.
Visti
Visti er nyudklækket cand.mag. i musikvidenskab og samfundsfag fra Københavns Universitet. Han har finpudset sine tromme-skills på MGK og er en over-all musiknørd. Vistis håb med undervisningen er at skabe læring, fællesskab, sjov og eufori. Sammen skal vi få det bedste ud af hinanden og således tage musikken og os selv til et højere niveau. Han møder alle med et smil for så bliver dagen bare lidt bedre!
Thomas
Thomas har arbejdet med træningskultur og præstationsoptimering hos blandt andre Politiskolen, elitære fodboldklubber, samt det danske kvindelandshold i fodbold, og har et dansk mesterskab i fodbold med FCK fra 2001. Han er far til tre, kæmpe fan af det italienske køkken, tåler ikke dårlige undskyldninger og for meget sol.
John
John er den flinke manageren på skolen vår. Han begynte som revisor i 2015 og ble manager i 2017. Han sørger for at alt går som det skal på skolen sammen med skolelederen. Han har hovedansvaret for de lokale ansatte og står for å koordinere deres arbeide. John smiler alltid, er imøtekommende og enormt hjelpsom. På fritiden liker han å spille fotball og volleyball og å lese inspirerende bøker om livet og spille på mobilen.
Messi
Messi jobber som prosjektkoordinator og har ansvar for mye av det som skjer på skolen. Han er født og vokset opp i Paje og har vært ansatt på skolen siden 2012. Kallenavnet Messi er ikke tatt ut av den blå luften. Han er en kjempe god fotballspiller. Når han ikke selv spiller staff-fotball, er han trener for det lokale seniorlaget. Han er også dommer i andre fotballkamper.
Emanuel
Emanuel jobber som resepsjonist i Front Office og har gjort det siden 2014. Han er født på Zanzibar, men vokst opp på fastlandet i Tanzania. Emmanuel er kjempe stor Arsenal-fan. Hvis det er en fotballkamp på TV-en finner du ham i lougen. Her sitter han og jubler og heier med på kampene. Han spiller (Selvfølgelig) selv fotball – blant annet når det er staff-fotball.
Agness
Agnes har jobbet i kjøkkenet på skolen siden 2019. Hun liker særlig godt å lage ris og kylling. Hun har vokset opp i Arusha på fastlandet. Der har hun jobbet som vaskedame, men nå er hun kokkeelev på skolen. Hun bor i Staff House og liker å løpe.
Nestor
Nestor kommer opprinnelig fra Kigoma på fastlandet, men har jobbet på skolen siden 2018 som sikkerhetsvakt. Når han ikke er på vakt, liker han å trene på «treningssenteret» på skolen. Han er også alltid klar til å være forsvarsspiller i staff-fotball. Nestor vil gjerne bli bedre på språk – både engelsk og dansk. Spør du ham: ”Hvordan går det?”. Svarer han fort tilbake: ”Det går godt!”.
Manafi
Manafi er sikkerhetsvakt på skolen når mørket kommer frem. Han har jobbet på skolen siden 2010. Om dagen har han andre småjobber, blant annet som sjåfør. Han bor i Paje og liker å sove når han ikke er på jobb.
Nadir
Nadir har jobbet som sikkerhetsvakt på skolen siden 2018. Han sørger for at alt er som det skal være om natten. Om dagen liker han å trene i ‘treningssenteret’ på skolen. Han spiller også trommer i skolen sitt lokale simba band.
Maggy
Maggy jobber som resepsjonist i Front Office. Hun har jobbet på folkehøgskolen siden 2017, men kommer opprinnelig fra Arusha på fastlandet. Nå bor hun i Staff House, når der er elever på skolen. Maggy liker å spille fotball. Hun er angrepsspiller og målskårer på kvinnelaget til skolen. Hun drømmer også om å lære seg å svømme.
Elias
Elias har jobbet som smilende tjener og bartender i fredagsbaren på skolen siden 2018. Han lager gode drinks, men favorittene er den lokale dawa og mojito. På fritiden liker Elias å se på film. Yndlingsfilmen er Transporter og Taken.
Fatma
Fatma jobber som tjener i Oasen på skolen og har gjort det siden 2014. Opprinnelig kommer hun fra Moshi på fastlandet, men hun har flyttet til Zanzibar og stiftet familie her. Hun bor i landsbyen vår, Paje, sammen med mannen sin og deres to små barn.
Angel
Angel har jobbet på husholderske på skolen siden 2015. Hun vasker rommene i Oceanet – altså ikke elevenes rom, det gjør de selv. Hun kommer opprinnelig fra Dar Es Salaam. Angel elsker å synge og spesielt swahilisangen ”Malaika” (som nettopp betyr ”angel”). Dessuten er hun en super rask angrepsspiller på kvinnelaget i fotball.
Dickson
Dickson har jobbet på skolen siden 2018. Han er gartner og om fredagen mikser han drinker i fredagsbaren som bartender. Han liker spesielt godt å lage konyagi/tonic (den lokale gin). På fritiden liker han ’pole pole’-tid og spiller trommer i skolen sitt lokale simba band.
Maneno (Bubu)
Bubu, som er kallenavnet til Abdallah, er skolen ’beach man’. Han har jobbet på skolen siden 2013. Bubu river stranden så den ikke er full av tang og annet godt fra havet, men er fin og ren. Han sørger også for at det er liggestoler og madrasser til oss når vi skal sole oss på stranden. Han er utrolig smilene og hjelpsom og vil alltid gi high five.
Pili
Pili jobber som tjener i Oasen på skolen og har gjort det siden 2019. Hun kommer fra et lite område sør for Stone Town, som heter Kiembe Samaki. Pili smiler alltid og er alltid med på noe gøy. På fritiden elsker hun å svømme og danse. Hun er også kvinnelagets fryktløse målmann.
Abra
Abra har jobbet som kokk på kjøkkenet på skolen siden 2013. Den spagetti bolognese, som Makame (en av de andre kokkene) elsker å lage, elsker Abra å spise! Når han ikke jobber, henger han med vennene sine i Paje, når han altså ikke sover. Han sier nemlig at han elsker å sove.
Freddie
Freddie er sjefkokken på skolen og har jobbet på kjøkkenet siden 2016. Han kommer fra vår egen landsby, Paje. Hvis du er med å spille staff-fotball legger du garantert merke til Freddies talent som målmann. Freddie liker også å spille volleyball og å slappe av ved bassengkanten.
Kais
Kais jobber som kokk på skolen og har gjort det siden 2014. Han kommer fra Stone Town på Zanzibar. Kais elsker å danse og svømme. Han liker også å spille volleyball og fotball. På fotballbanen vil du legge merke til hvor fort han er.
Hassan
Hassan har jobbet som kokk på skolen siden 2015. Han liker aller best å lage ’speical tuna’ fordi det er fort å lage. Hassan skrur gjerne musikken opp i kjøkkenet. Han elsker å danse – særlig til sangen Baba Lao. Han sier han liker å sove når han ikke jobber eller danser.
Makame
Makame har jobbet som kokk i kjøkkenet på skolen siden 2019. Han elsker å lage spagetti bolognese til elevene og andre som er sultne. I fritiden liker hun å spille fotball og er en god forsvarsspiller. Når det er fotballkamper på TVen heier hun på Manchester United.
Scolla
Scolla lager mat til de mange lokale ansatte på skolen. Jobben har hun hatt siden 2015. Hun jobber i Staff House og lager masse god swahilimat som f.eks. ugali, pilau, oksekjøtt, bønner, ris og fisk.
Tumain
Tumain har jobbet som kokk og oppvasker i kjøkkenet siden 2017. Yndlingsmaten hennes er chapati (lokalt flatbrød) og frukt – særlig vannmelon. Hun bor i Paje sammen med mannen sin og deres to barn. Hun liker å slappe av og synge – særlig sangen ”Hallelujah”.
Zulfa
Zulfa har jobbet i kjøkkenet på skolen siden 2014. Hun liker særlig å lage beef stroganoff og ’special tuna’. Hun kommer fra Dar Es Salaam, men bor i Paje nå med mann sin og deres datter. Hun drømmer om å bli forretningskvinne og kjøpe og selge kjoler og sko.
Bi-Salama
Bi Salama er husholderske og vasker klær og sengetøy. Kallenavnet hennes er ”bi Salama” fordi hun er eldre enn de andre ansatte og ‘bi’ kommer fra ‘bibi’ som betyr bestemor på swahili. Hun bor i Paje med mannen sin og deres fem barn.
Faima
Faima har jobbet med å vaske rommene i Oceanet på skolen siden 2017. Hun kommer opprinnelig fra Iringa på fastlandet, men nå bor hun i Paje. På fritiden liker hun å danse. Særlig til tradisjonell afrikansk musikk.
Amani
Amani har jobbet som sikkerhetsvakt om natten i fire år. Han kommer fra masailandsbyen Kiteto på fastlandet, men flyttet til Zanzibar for å finne seg en jobb. På fritiden liker han å være sammen med de mange masaivennene sine på stranden eller på hotellet overfor skolen.
Haji
Haji har jobbet som sikkerhetsvakt om natten siden 2019. Han kommer fra Uzi Island på Zanzibar, men bor i Paje. På fritiden liker han å spille fotball. Han er midtbanespiller både på Staff-fotball laget og et fotball lag i landsbyen.
Aron
Aron har jobbet som sikkerhetsvakt på skolen siden 2016. Han kommer fra Kigoma på fastlandet, men nå bor han i Paje med familien sin og elsker å dyrke grønnsaker og frukt. Han dyrker både vannmelon, kasawa (lokal rotfrukt) og bananer. Dessuten liker han å kjøre rundt på motorsykkelen sin.
Neema
Neema har vært ansatt på skolen siden 2006 og er en av de som har vært her aller lengst. Hun er våres alles massør. Hendene hennes kan løsne alle spenninger og sportsskader. været ansat på højskolen siden 2006, og er derfor én af dem, der har været her allerlængst. Neema smiler alltid og er glad og så elsker hun å opptre men sanger. «Mitt gospel kommer rett fra hjertet» som hun sier.
Ali
Ali sitter på kontoret på skolen sammen med John og styrer alt som har med penger å gjøre. Han har vært ansatt som skolens revisor siden 2017. Uten om jobben er Ali dedikert fotballspiller som, med sine lange fotballsokker, sprinter opp og ned på banen som midt bak. Han slapper av med å lese sport blad hvor han kan holde seg oppdatert på det som skjer med heltene hans i Manchester United.
Abdulla
Abdulla har jobbet som handyman på skolen siden 2008. Han sørger for å fikse der som bliver ødelagt, sett opp hyller og lage nye møbler som reoler, stole, sofaer, borde osv. Til og med på fritiden jobber han. Han bygger nemlig også nye møbler og fikser ting hjemme hos seg selv.
Herry
Herry har jobbet som sjåfør på skolen siden skolen begynte. Han kjører elever, lærere og andre gjester rundt på Zanzibar. Det er alltid liv i Herrys bil, fordi han elsker å spille bongo musikk (en slags RnB). Justin Bieber sniker seg også inn noen ganger.
Khamis
Khamis jobber som gartner og har gjort det siden 2017. Sammen med Dickson sørger han for at alt ser bra ut og at blomstene er vannet og sanden er revet, så den er myk og fin. Når han ikke jobber på skolen fisker han i Paje. Han fanger masse forskjellige slags fisk og blekkspruter.
Rehema
Rehema jobber i kjøkkenet og har spredd glede rundt seg på skolen siden 2017. Hun er nemlig ét stort smil som elsker å danse og gi bonn gass på fotballbanen. Hun er den super raske angrepsspilleren på kvinnelaget.
Salehe
Salehe har jobbet som lageransvarlig på skolen siden 2017. Han sørger for å bestille og ha orden i alle de materialene som ikke er mat, drikke og toalettsaker. På fritiden liker han å ‘chille’ og snakke med familien sin i Stone Town.
Regina
Regina har vært en stor del av skolen siden 2009. Hun jobber som husholderske og vasker rommene i Oceanet og vasker klær. Noen ganger lærer hun elever og gjester å lage tradisjonell swahilimat. På fritiden synger Regina i koret i sin lokale kirke. Hun liker også å trene yoga og danse.